Исторически музей Нова Загора

137 години от рождението на Никола Койчев /1 август 2023 г./

       Нова Загора отбеляза 137 години от рождението на Никола Койчев с откриване на паметна плоча в негова чест. По този повод пред основания от него Исторически музей, на 1 август 2023 г. в 9:30 ч. се събраха признателни граждани. Сред тях бяха кметът на Община - Нова Загора г-жа Галя Захариева, председателят на Общински съвет - Нова Загора г-н Нейчо Минчев, заместник-кметът г-жа Нина Генчева, г-н Генчо Димитров - директор на Исторически музей - Нова Загора, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища, музейни служители и специалисти, граждани. Свещеник Иван Стоянов - архиерейски наместник, отслужи панихида в памет на Никола Койчев.
       Г-жа  Радка Енчева - ръководител на Пенсионерски клуб „Златна есен“ разказа за възникването на идеята за поставяне на паметната плоча. Нейни вдъхновители са членовете на клуба, а първоначалният инициатор е г-жа Йорданка Кърпачева, с която неотдавна са се разделили завинаги. Г-жа Енчева благодари, че нейната десетгодишна мечта се е сбъднала.
       Директорът на Исторически музей - Нова Загора г-н Генчо Димитров върна спомена за великия новозагорец - Никола Стефанов Койчев с вдъхновяващ разказ за богатата му биография. Историк, археолог, учител и активен член на археологическото дружество „Загорие“. Основател, пръв уредник и директор на Исторически музей - Нова Загора. Построяването на красивата музейна сграда е една от първите по рода си в страната, е неговата сбъдната мечта.
       Кметът на Община - Нова Загора г-жа Галя Захариева се обърна към присъстващите: „Винаги съм вярвала, че каузи, които ни събират, независимо от различията, които имаме, са най-добрите, най-ценните, най-значимите и остават винаги в историята. И точно изграждането на една такава плоча е подобна кауза.“ Г-жа Захариева изказа благодарност на всички общински съветници, подкрепили предложението на Пенсионерския клуб, на младия екип на Историческия музей, на фирмата изпълнител и на всички, които активно са се включили не само в даването на идеята, но и в реализирането й. „Новозагорци ще имаме и други поводи да бъдем заедно и те ще бъдат повече от тези, които ни разделят, допълни тя. Убедена съм, че ако мислим наистина в една посока, да забравяме разликите, нещата ще ни се случват по-добрe. Виждам колко е силна емоцията на голяма част от хората и мисля, че това е посоката, която трябва да следваме.“
Г-жа Захариева покани директора на Историческия музей г-н Генчо Димитров и г-жа Елиана Кърпачева-Димова – дъщеря на инициаторката Йорданка Кърпачева.
       Тримата откриха паметната плоча на достойния Никола Койчев. На страниците на разтворената гранитна книга пред музейната сграда от днес може да се прочете: „Никола Койчев, 1.08.1886 – 3.03.1960 г.  Пламенен изследовател на историческото минало и основоположник на музейното дело в нозовагорския край. Ръководител на едни от първите археологически проучвания в града и селата от околията. Създател и пръв директор на Историческия музей в гр. Нова Загора.“
Първият венец беше поднесен от кмета на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева и председателят на Общинския съвет г-н Нейчо Минчев.  С полагането на цветя, новозагорци отдадоха своята почит към родения преди 137 години и записал името си в историята - Никола Койчев.