Исторически музей Нова Загора

Изложба - батик "ЙОВКОВИТЕ ЛЕГЕНДИ" на ДОРА КУРШУМОВА

     

       Дора Куршумова е родена в град Стара Загора. Художник, писател, общественик. До момента е представила 40 свои самостоятелни изложби в различни градове на страната.

      Автор е на редица книги, представящи бита и културата най-вече на Сливенския край. Успешно разчита символиката на българските шевици, килими и носии, припомня легендите, с които е богат градът на стоте войводи. Художничката обича да реализира различни творчески и образователни игри, майсторилници за малки и големи, свързани с тъкане, рисуване, багрене и други.

      Изложбата "Йовковите легенди" илюстрира моменти от емблематичната книга на Йордан Йовков "Старопланински легенди". Създала е над 120 творби, 43 от които ще бъдат представени в новозагорската галерия. С преобладаващи топли багри Дора Куршумова пресъздава колоритния жеравненски пейзаж, както и знаковите герои от Йовковия сборник. На платната оживяват Шибил и Рада, Пауна и Индже, волната циганка Божура, гордата Ранка, смелата в любовта си Тиха и още много образи от "Старопланински легенди". Сякаш чуваме плачещия кавал на хайдутина Стефан, дивим се на тежкото чорбаджийско хоро в къщата на хаджи Драган и с удивление проследяваме знака на светулките в нощта.

       Авторката ще представи пред новозагорци своята книга  "Местата и героите от Старопланински легенди".

 

Откриване: 7 юли, 17.30 часа

7 юли - 29 юли, 2022 г.

Художествена галерия "Руси Карабиберов"

Нова Загора, пл. "Свобода" № 5