Исторически музей Нова Загора

Изложба "Щафета на мира"

       

"ЩАФЕТА НА МИРА"

ДВАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ "ЗЛАТЕН СТАТИВ" 2022

       Международният форум за изобразително изкуство „Златен статив“ е културно-образователна платформа, основана от Олга Михайлюк-Соронович. Тя полага началото на Лвивската детска галерия в реалното и виртуално пространство със серия от изложби на детски шедьоври.

       Форумът привлича партньори от цял свят в творческото общуване с изявени преподаватели и деца, популяризира тяхното творчество в множество изложби в различни галерии и музеи по света.

        В рамките на форума целогодишно се провежда в реален и виртуален формат Международният конкурс за детско творчество „Златен статив“, наричан с гордост детският Оскар.

        Началото на „Щафетата на мира“ е поставено през на пролетта но 2022 г. Основната цел е привличането на партньори от цял свят, за да се популяризира феноменът на детския гений в изобразителното изкуство и да спомогне за реализирането на детските мечти и мирното бъдеще на човечеството.

        Детските творби се изпълняват в различни техники и материали, съответстващи на детските представи за мира.

        Досега към Щафетата на мира са се присъединили петнадесет страни от цял свят. Регистрацията за участие е постоянна и безплатна: https://artclass.lviv.ua/ru/zolotij-molbert-2022/?contest=upload-photo

        От средата на април различни творби от проекта са показани в Komenskeho Centrum, Престице, Чехия, отпечатани на билбордове по централните улици на Братислава, Словакия, Художествен музей - Харкив, Украйна, Музеят на детското творчество - Осло, Норвегия.

        От 30 май, избрана колекция ще бъде експонирана в една от залите на Художествена галерия „Руси Карабиберов“ - Нова Загора, България.

        Щафетата на мира е като пълноводна  река, която ще тече по нашата планета за един мирен и щастлив живот.

Изложбата е открита на 30 май 2022 г. и може да бъде разгледана до 30 юни 2022 г.