Исторически музей Нова Загора

Изложба "The Dizziness of Freedom" в галерия "Руси Карабиберов" /2 август 2022 г./

 

И З Л О Ж Б А  

МАТ  БРАЙ

"The Dizziness of Freedom"

       Мат Брай е роден в Шотландия през 1975 г. Израснал в Уилтшър и Кент. Завършва през 2012 г. магистърска степен от университета в Кент. Живее със семейството си в шотландските планини и притежава собствено  студио в Единбург. Художник на свободна практика.

       Неговата художествена практика е базирана на проекти, като всяка серия изследва набор от идеи, понякога реализирани по време на създаването, спонтанно в студиото. И докато всяка серия играе с определени теми, основният предмет на работата винаги е самата картина, формалните качества на цвета и създаването на мазки са нещото, от което той се интересува най-много. Мат работи с масло върху платно, заедно с множество четки, моливи, пастели, парцали и дори собствените си пръсти, за да създаде бързи интуитивни мазки. Често работи върху няколко картини едновременно като цяла серия.

       Неговият най-нов проект е настоящата изложба, представляваща поредица от дигитални картини, направени с помощта на iPad и Apple Pencil, където той интерпретира и ремиксира класически картини като цифрови абстракции. Едно проучване на степента, в която човек може да създава живописни белези, използвайки пиксели вместо боя.

       Работата му печели международно признание с изложби в Обединеното кралство, Европа и Америка, в различни забележителни галерии, включително Turner Contemporary и KCCC, Литва, курирани от Едуард Луси-Смит.

2 август  –  19 август  2022 г.

Художествена галерия "Руси Карабиберов"

Нова Загора, пл. "Свобода" № 5