Исторически музей Нова Загора

ОТКРИВАНЕ на Новата постоянна изложба "АРХЕОЛОГИЯ" /14 март 2024 г./

СКЪПИ НОВОЗАГОРЦИ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ НА ИМ-НОВА ЗАГОРА,
 
       На 14.03.2024 г. (четвъртък) от 18:00 ч. предстои дългоочакваното от всички вас откриване на новата постоянна изложба „АРХЕОЛОГИЯ“ в Исторически музей – Нова Загора.
       Съвременна, образователна и предизвикваща гордост към богатото ни културно наследство. Изложбата е подредена в двете големи експозиционни зали на II етаж и представя хилядолетното непрекъснато развитие на Новозагорския регион – започвайки от Праисторията и пристигането на първите земеделско-скотовъдни общества, преминавайки през Бронзовата и Желязната епоха и бурните времена на Античността и Средновековието. Общо малко над 1000 експонирани движими културни ценности, голяма част от които са изложени за пръв път, анотации и текст на български и английски език, реконструкции, възстановки, рисунки и снимки от фонда на музея.
       Основен принцип в концепцията за новата експозиция е максималното оползотворяване на музейното пространство и по тази причина във фоайето между двете зали сме поместили за вас един непоказван до този момент археологически обект от Късната бронзова и Желязната епоха, разположен в м. „Юрта“, югоизточно от с. Загорци, който е проучван в периода 2008-2010 г.