Исторически музей Нова Загора

Поредна инициатива на музея в СУ "Христо Ботев" - Нова Загора /28.09.2023 г./

       На 28.09.2023 г. във фоайето на втория етаж на централна сграда на СУ „Христо Ботев” бе открита музейна изложба „Периодичният печат в Нова Загора XIX – XX век”., съвместна инициатива с Историческия музей в града.
      С въвеждащи думи за ролята и скоростта на медиите в съвременния свят и техния дълъг път на развитие се изказа ст. учител по български език и литература Димитринка Желязкова. Госпожа Бойка Няголова, директор, изрази своето убеждение за ролята на партньорството на училището с културните институции в общината и се обърна към присъстващите ученици от гимназиален етап с призива да тачат миналото на родния край, да го опазват и разпространяват. Създателят на сбирката Георги Камбуров, завеждащ отдел „Нова и най-нова история”, представи важността на темата, обърна внимание на отделните експонати с тяхната музейна, културна и историческа значимост, акцентира върху съвместния интерес към вестникоиздаването от страна на читалището, кооперативните дружества тогава и училището. Във витрините могат да се видят страници от издаваните в града вестници – печатни и един ръкописен, както и автентичен дивит. Уредникът е подготвил информационна табела, представяща процесите,личностите и артефакти, свързани с темата.
       На събитието присъстваха учители по Български език и литература и История и цивилизации.
Експозицията може да бъде разгледана всеки ден в подходящо за учениците и учителите време и се посреща с интерес от първия ден.
 
Текст: Димитринка Желязкова - учител в СУ "Христо Ботев" - Нова Загора.
Снимки: Ралица Василева - учител в СУ "Христо Ботев" - Нова Загора.