Исторически музей Нова Загора

Празничен 18 юли 2023 г.

        За поредна година новозагорци почетоха паметта и делото на Васил Левски, като отбелязаха по особено тържествен начин неговото рождение. Програмата по случай 186-тата годишнина от рождението на Апостола започна със знаменитото стихотворение на Иван Вазов - "Левски" от цикъла "Епопея на забравените". Развълнувани и красиви в своите опълченски униформи, малките патриоти от детски клуб "Млад родолюбец" към НУ „Любен Каравелов“, членовете от РК „Традиция“ - Нова Загора и възпитаници на Формация „Момчетата на Димитров” отдадоха мълчалива почит пред паметника на Дякона. Развяха се четири национални флага и знамето със заветния надпис „Свобода или смърт!” 

       Патриотични песни, в изпълнение на певци от Държавна опера - Стара Загора, пресъздадоха емоциите от героичните времена на Дякона.
Кметът на Община Нова Загора - г-жа Галя Захариева се изправи пред присъстващите: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така, щото да бъдем равни на другите европейски народи. –  тези думи на Апостола тя припомни в своето слово и призова:  Живеем във време, в което казаното трябва да повторим на глас, за да стигне не до очите ни, не до ушите ни, а до душите ни, да ни даде посока и вяра да продължаваме напред.”

       Акапелните изпълнения на Анета Георгиева и Дария Господинова, възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов”, клас „Народно пеене”, с ръководител Велина Стайкова, трогнаха присъстващите. Представители на най-малките жители на града поднесоха цветен гирлянд на любимия Левски, а след тях националният химн на Република България разтуптя сърцата. 186-тата годишнина от рождението на великия българин беше ознаменувана с тържествена заря.

       В памет на Апостола, цветя и венци поднесоха: г-жа Галя Захариева - кмет на Община - Нова Загора, г-н Нейчо Минчев - председател на Общински съвет - Нова Загора, г-н Генчо Димитров - директор на Исторически музей - Нова Загора, музейни служители, общински съветници, кметове на населени места,  учители и възпитаници на училища и детски градини, признателни граждани. 

       Няколко часа по-рано, през празничния 18 юли в с. Раювци, Еленско бе открит колосален паметник на Васил Левски - трети по големина в света! Паметникът е с височина над 5 метра, изработен от бял камък. Автори на монумента са скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Събитието бе уважено от над 200 души, включително и от легендарната народна певица - Валя Балканска. Инициативата е частна, но подкрепена от Община - Елена, клуб Традиция и др.