Исторически музей Нова Загора

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ /14 март 2024 г./

       На 14.03.2024 г. бе открита новата постоянна експозиция „Археология“ в Исторически музей – Нова Загора. Важното културно събитие бе дългоочаквано и много жадувано за новозагорската публика, която препълни музея, и пространството пред него. Преди откриването беше отслужен водосвет за здраве и благополучие от архиерейския наместник на гр. Нова Загора свещеник Иван Стоянов, а след него за да поздравят за свършената работа екипа на музея, думата взеха кмета на община Нова Загора – г-жа Галя Захариева и директора на дирекция КНМИИ към Министерство на културата – г-жа Екатерина Джумалиева, която поднесе и поздравителен адрес от Министъра на културата – г-н Кръстю Кръстев.
       Официалната част бе закрита от г-н Генчо Димитров – директор на Исторически музей – Нова Загора, който използва трибуната за да благодари на всеки един, който е допринесъл с нещо за създаването на постоянната експозиция и прикани гостите, за да разгледат новите зали.
       За да уважат важното събитие присъстваха също колеги и приятели на музея от голяма част от регионалните и общински музеи от цялата страна, колегите археолози от Япония и Чехия, както и преподаватели от катедрите по археология в Пловдивския, Софийския и Великотърновския университет и още много културни деятели от цялата страна, а виещите се опашки на стотиците чакащи ред, за да видят експонатите, бяха най-голямата награда за екипа на музея.