Исторически музей Нова Загора

Заупокойна панихида в памет на загиналите в трагичните събития в с. Любенова махала /14 юли 2023 г./

 

       И тази година със заупокойна панихида бе почетена паметта на загиналите в клането в с. Любенова махала, станало на 14 юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. Панихидата бе отслужена от свещеник Иван Стоянов – архиерейски наместник на Старозагорска света митрополия. На събитието присъстваха: г-жа Галя Захариева – кмет на Община – Нова Загора, г-н Иван Иванов – кмет на с. Любенова махала, г-н Нейчо Минчев – председател на Общински съвет – Нова Загора, г-н Ангел Стойчев – секретар на Община – Нова Загора, г-н Генчо Димитров – директор на Исторически музей – Нова Загора, музейни служители и специалисти, г-н Енчо Енчев – главен художествен ръководител и  хореограф на ДЮФА „Загорчета“. Заедно с тях, участие в панихидата взеха още множество жители на селото, града и общината, дошли да отдадат почитта си към мъчениците.

Клането в с. Любенова махала – 14 юли 1877 г.

       Вестта за турските зверства в началото на м. юли 1877 г. в Ени Загра (Нова Загора) и околностите, предизвикват страх и тревога сред мирното българско население в южната част на околията. По решение на местните селски, старейски съвети жителите на десет новозагорски села решават да се съберат в село Любенова махала, където зад стените на църковния двор и в храма „Св. вмчк Георги Победоносец“ се надяват да получат обща защита срещу нападенията и насилията на вилнеещите в района башибозушки и черкезки банди.

       Турското командване в Нова Загора получава сведения за насъбралото се в село Любенова махала множество и изпраща конен патрул да провери донесението, опасявайки се че сред него вероятно има „комити“ и „московци“, готвещи местните за бунт. При посещението си в селото турските войници се убеждават, че е чисто откъм „комити“ и „московци“ и подозренията за потенциален бунт не се потвърждават. За нещастие обаче на 14/26 юли 1877 г. част от турските войски, разположени на позиция при жп. станция Нова Загора, получават заповед да извършат поправка на ж. п. линия Нова Загора – Търново-Сеймен (Симеоновград), повредена, ден по-рано от руски отряд в землището на село Мисирлий (Рисиманово). Преминавайки през с. Любенова махала, съпровождащите ги черкези и башибозуци, провокират местното население. Реакцията не закъснява и местните откриват стрелба по тях, като убиват двама от черкезите. Това дава повод на малобройната редовна турска част, която до този момент не взема участие в боя, да се намеси. В действие влизат две оръдия, разположени на Джобова могила. Войската обкръжава селото, за да не могат хората в него да избягат. Църквата, училището и къщите са подложени на интензивен артилерийски обстрел. Башибозуците и черкезите, заедно с малобройната редовна турска войска избиват над 2 400 души. От тях, 1013 са жестоко посечени в храма  „Св. вмчк Георги Победоносец“ и прилежащия към него църковен двор. Изкланите в храма са предимно жени, деца и старци. Село Любенова махала се превръща във „Втори Батак“.