Исторически музей Нова Загора

Художествена галерия "Руси Карабиберов"

       Художествена галерия „Руси Карабиберов“, отваря врати за творци и посетители през 2002 г. Носи името на известния новозагорски художник Руси Карабиберов, който още през 1953 г. поставя началото на първата художествена сбирка, състояща се от произведения на майстори на българското изобразително изкуство. Сред представените в сбирката произведения, особено внимание заслужават тези на Никола Михайлов, Вера Недкова, Цанко Лавренов, Преслав Кършовски, Никола Николов и други. Завещаното от тези творци художествено наследство днес съставлява значителна част от художествения фонд. Всяка година в галерията гостуват с колективни или персонални изложби на различни творци от страната и чужбина, които представят произведения, разкриващи богатия спектър от направления в съвременното изобразително изкуство. Гостуват още колекции с избрани творби от художествените галерии в страната. Галерията разполага със зала за постоянна експозиция, две зали за гостуващи изложби и камерна зала. Тя е домакин на редица мероприятия, като Международната младежка художествена изложба „Нова Загора“ и Международният пленер по живопис „Нова Загора“.

       Паралелно с изложбите, в галерията се организират още концерти, литературни четения, представяне на книги. Освен всичко друго тя е и средище за изява и подготовка на младите новозагорски таланти, обучаващи се в специално създаденото към нея студио за изобразителни изкуства „Дъга“. По време на семинарите в студио „Дъга“ бъдещите таланти на Нова Загора получават практически знания в изучаването и усвояването на различните техники и материали за работа в сферата на изобразителното изкуство.

       В Нова Загора са родени: Руси Карабиберов, Петрана Клисурова, Никола Николов, Митьо Димитров, Злати Златев, Станимир Желев, Коста Данев, Илиян Лалев, Марин Подмолов, Иван Кънев, Йовчо Савов и други автори, които имат свой индивидуален авторски почерк в съвременното изобразително изкуство.